Τοπικά προϊόντα της Νικήτης

Το λάδι και το μέλι είναι διάσημα τοπικά προιόντα της Νικήτης και της Χαλκιδικής γενικότερα. Το τοπικό φρέσκο ψάρι είναι επίσης εξαιρετικής ποιότητας.

Το λάδι και το μέλι είναι διάσημα τοπικά προϊόντα της Νικήτης και της Χαλκιδικής γενικότερα. Το τοπικό φρέσκο ψάρι είναι επίσης εξαιρετικής ποιότητας.

Μέλι

Η Νικήτη έχει μακρά παράδοση στη μελισσοκομία που ανάγεται στον 19ο αιώνα και ακόμη παλαιότερα. Το κλίμα και η χλωρίδα της Σιθωνίας και γενικότερα της Χαλκιδικής είναι ιδανική για την παραγωγή μελιού ιδιαίτερα από τα πεύκα. Η παράδοση στη μελισσοκομία έχει πλέον εξελιχθεί σε ένα ακμάζον επάγγελμα που συνεισφέρει σημαντικά στην τοπική οικονομία.

Ελαιόλαδο

Το ελαιόδεντρο αποτελεί την κύρια καλλιέργεια στη Χαλκιδική. Οι ντόπιες ελιές είναι φημισμένες για το μέγεθος και τη γεύση τους ενώ το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε βιταμίνες χωρίς να περιέχει χοληστερόλη. Αυτό λόγω του ξηρού κλίματος της Χαλκιδικής, μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα, και την τέλεια προσαρμογή της τοπικής ποικιλίας στο περιβάλλον. Η Νικήτη έχει μεγάλες περιοχές με ελαιώνες που παράγουν εξαιρετικό λάδι και ελιές.

Ψάρια

Η Νικήτη έχει μία δυνατή και μακρά σχέση με τη θάλασσα. Πολλοί κάτοικοι είναι ψαράδες και ναυτικοί από οικογενειακή παράδοση. Το τοπικό ψάρι είναι εξαιρετικής ποιότητας καθώς η θάλασσα της Σιθωνίας είναι ζεστή και καθαρή. Όμως, εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης ιδιαίτερα το καλοκαίρι, τα περισσότερα ψάρια έρχονται από γειτονικές περιοχές. Αν θέλετε ντόπιο ψάρι, βρείτε έναν ντόπιο ψαρά και αγοράστε απευθείας απ’ αυτόν.