Γνωρίστε τη Νικήτη και τη Χαλκιδική

Η Νικήτη βρίσκεται στο κέντρο της της Χαλκιδικής και αποτελεί μία πολύ καλή βάση για εξορμήσεις στην περιοχή.

Το παλιό χωριό της Νικήτης

Είναι καλά κρυμμένο πίσω από δύο λόφους. Υπάρχουν αρκετά κτήρια από τα τέλη του 19ο και τις αρχές του 20ο αιώνα. Τα περισσότερα από αυτά έχουν αναπαλαιωθεί και πλέον κατοικούνται ξανά. Όλα τα επιβιώσαντα κτήρια είναι κατασκευασμένα από ξύλο και πέτρα. Η πέτρα ήταν το κύριο οικοδομικό υλικό στη Μακεδονία εκείνη την εποχή. Φημισμένοι τεχνίτες πέτρας ήταν οι Ηπειρώτες.

Η εκκλησία του Αγίου Νικήτα

Χτισμένη το 1870 είναι από τα παλαιότερα κτήρια στη Νικήτη. Κτίστηκε στα ερείπια ενός Οθωμανικού πύργου. Κάηκε κατά τον εμφύλιο και στη συνέχεια ανακατασκευάστηκε. Είναι ενδιαφέρον ότι ο Νικήτας, ένας άγιος γοτθικής καταγωγής, δεν έδωσε το όνομα του στη Νικήτη. Μάλλον συνέβη το αντίθετο: οι κάτοικοι διάλεξαν τον Νικήτα ως άγιο προστάτη τους λόγω του ονόματος του χωριού τους.

Βασιλική Σωφρονίου

Μία παλαιοχριαστιανική βασιλική που συνδέει τη Νικήτη με το ρωμαϊκό παρελθόν της. Η ανασκαφή αποκάλυψε ευρήματα εξαιρετικής τεχνοτροπίας όπως ένα μωσαϊκό πάτωμα και σπάνια μαρμαροθετήματα. Αυτή τη στιγμή εκτελούνται εργασίες αναστύλωσης και το μνημείο δεν είναι πλήρως προσβάσιμο από το κοινό.

Μέρη για να επισκεφτείτε στη Χαλκιδική

Απολαύστε τη θέα από τον Παρθενώνα
Ένα παραδοσιακό χωριό με μακρά ιστορία που ανάγεται στον Βυζαντινό 10ο αιώνα ή ακόμη παλαιότερα στη Ρωμαϊκή πόλη Παρθενόπολις.

Οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το χωριό και να μετακομίσουν στο Νέο Μαρμαρά έπειτα από έναν αναγκαστικό νόμο της δικτατορίας στις αρχές της δεκαετίας του 70. Όμως η εγκατάλειψη βοήθησε το μέρος να διατηρήσει το χαρακτήρα του και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του. Σήμερα, έπειτα από σκληρές προσπάθειες, πολλά κτήρια έχουν αναπαλαιωθεί και το μέρος είναι τουριστικός προορισμός πρώτης τάξης.
Περίπλους του Αγίου Όρους
Το όρος Άθως είναι ένα σημαντικό μοναστικό κέντρο, μοναδικό στο είδος του, για πάνω από 1000 χρόνια. Όμως δεν είναι προσβάσιμο στον καθένα αφού μόνο σε άνδρες επιτρέπεται η είσοδος.

Παίρνοντας το πλοίο από το μικρό λιμανάκι του Όρμου της Παναγίας, περίπου 11χμ από τη Νικήτη, μπορείτε να κάνετε τον περίπλου του Άθω και να θαυμάσετε από μία άνετη απόσταση 500μ τα περισσότερα σημαντικά μοναστήρια.

Πόρτο Καρράς
Δεν πρόκειται για ακόμη ένα πολυτελές ξενοδοχείο. Το Πότο Καρράς είναι μέρος της σύγχρονης ιστορίας της Σιθωνίας.

Χτισμένο στις αρχές της δεκαετίας του 70, κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά, μετασχημάτισε μία έως τότε άσημη και φτωχή περιοχή και την έκανε γνωστή στο διεθνές jet set. Έχει τη θέση του στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδας ως το αγαπημένο μέρος για γκολφ του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ως το μέρος διεξαγωγής της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2003 και ως η πέτρα του σκανδάλου που συγκλόνισε την πολιτική σκηνή λίγο πριν τις εκλογές του 2004.
Εξερευνήστε τον Ίταμο
Το μεγαλύτερο μέρος της Σιθωνίας είναι βασικά ένα βουνό πάνω από τη θάλασσα. Ονομάζεται Ίταμος ή Τραγουντέλης και προσφέρεται για βόλτες και εκδρομές.

Το μέρος δεν είναι πολύ γνωστό στους επισκέπτες οι οποίοι προτιμούν τις παραλίες στους πρόποδες του βουνού. Ωστόσο είναι εύκολα προσβάσιμο με τα πόδια, ποδήλατο ή αυτοκίνητο 4Χ4. Η περιοχή είναι προστατευόμενη διαθέτοντας σημαντική χλωρίδα και πανίδα. Από σημεία του βουνού έχετε υπέροχη θέα του Αιγαίου και του Άθω.

Χερσόνησος Κασσάνδρας
Το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής είναι διάσημο για την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρά, τα μεγάλα ξενοδοχεία και το Sani festival.

Εκτός από τις παραλίες και την έντονη νυχτερινή ζωή, αξίζει να επισκεφτείτε την Άφυτο, ένα χωριό που κατοικείται από τα αρχαία χρόνια. Εκεί θα απολαύσετε έναν περίπατο στον πλήρως ανακαινισμένο παραδοσιακό οικισμό. Σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος είναι επίσης ο ναός του Άμμωνα Δία στην Καλλιθέα και ο βυζαντινός πύργος στη Νέα Φωκέα. Επίσης ο πύργος του λόφου Σάνη όπου γίνεται κάθε χρόνο το σχετικό φεστιβάλ. Η Ποτίδαια στην είσοδο της χερσονήσου είναι περίπου 42χμ από τη Νικήτη.

Ουρανούπολη
Είναι το κατώφλι του Άθω, το τελευταίο κοσμικό μέρος πριν τη μοναστική πολιτεία.

Αν θέλετε να επισκεφτείτε το Άγιο Όρος, θα πρέπει να πάτε στην Ουρανούπολη. Από το μικρό λιμάνι της ξεκινούν τα ferry για τον Άθω σε καθημερινή βάση. Χαρακτηριστικό του χωριού είναι ο βυζαντινός πύργος του 14ου αιώνα, ο μεγαλύτερος στο είδος του στη Χαλκιδική. Λίγο πριν την Ουρανούπολη, στην Τρυπητή, μπορείτε να πάρετε το καραβάκι για την Αμμουλιανή, το μόνο κατοικήσιμο νησί της Χαλκιδικής.

Σπηλαιο Πετραλώνων
Ένα σπήλαιο αληθινό φυσικό μνημείο, διακοσμημένο με θαυμάσιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Βρίσκεται περίπου 50χμ βορειοδυτικά της Νικήτης και είναι επίσης γνωστό για την ανακάλυψη ενός προϊστορικού ανθρώπινου κρανίου, ενός από τα παλαιότερα στο είδος του στην Ευρώπη. Δίπλα στο σπήλαιο υπάρχει Ανθρωπολογικό Μουσείου όπου εκτίθενται χιλιάδες απολιθώματα και άλλα προϊστορικά ευρήματα.

Δάση της Χαλκιδικής
Παρόλο που είναι διάσημη για τον ήλιο και τις παραλίες της, η Χαλκιδική είναι κυρίως ορεινή περιοχή με μεγάλη δασική κάλυψη.

Έτσι, αν θέλετε να εμπλουτίσετε τις διακοπές σας με άρωμα βουνού, θα πρέπει να επισκεφτείτε το Χολομώντα τον κύριο ορεινό όγκο της περιοχής. Οι σπάνιες ομορφιές του τοπίου αναδεικνύονται μέσα από ένα δίκτυο περιηγητικών διαδρομών και μονοπατιών, καθώς και χώρων αναψυχής. Υπάρχουν πολλά γραφικά χωριά στην περιοχή, ανάμεσά τους ο Πολύγυρος, διοικητική πρωτεύουσα της Χαλκιδικής, η Αρναία, ο Ταξιάρχης και τα Στάγειρα, η πατρίδα του Αριστοτέλη.